Divle Obruk Peyniri KARAMAN

Fransa Ulusal Hayvancılık Araştırma Enstitüsü uzmanları, Karaman’ın Üçharman köyünde yerin 36 metre altındaki mağarada bekletilmesi ile kendine has lezzet ve aroması olan Divle Obruk peynirini inceledi. 36 metre derinlik ve 257 metre uzunluğunda yaz kış sıcaklık aynı divle obruk peyniri Ayrancı Karaman da.  dünyanın en iyi 5 peynirinden biri seçildi. Doğal bir kaya catlagi içinde oluşan divle köyündeki mağara yerin 36 metre derinliğinde ve 200 metre uzuyor. Peyniri ünlü yapan özelliği bu mağarada bulunan ve peynir konulduktan sonra olgunlaştıran küf mantarı. Fransız ve Hollandalı bilim adamları burayı incelemeye gelmisler ve mağarada 3.4 ayda olgunlasan peyniri dünyanın en iyi 5 peyniri arasında gösteriyorlar.  img_20161020_141009Doğal ortamda yayılan organik beslenen küçük baş hayvanların sütünden elde edilen peynir deri tulumlarla mağarada beklemeye ve olgunlasmaya bırakılıyor mağara en sıcak aylarda bile 4 derece sıcaklıkta.  Hava surkilasyonu magaradaki sistemi alt üst ettiği için mağaraya herkesin girmesine izin verilmiyor özel turuncu ve kırmızı küf mantarı 3.4 ayda deri tulumlari sararak bu güzelim dünya lezzetini ortaya çıkarıyor.  Gidip görüp almadan ve tadmadan donmeyiniz. Peynir ekim gibi Mağaradan çıkarılıp satışa sunuluyor.  Bölgede bir çok doğal mağara var ancak divle koy merkezinde yer alan obruk ta olgunlasan peynirin tadını diğerleri vermiyor.  Doğa büyük mucizelere kadir. Doğadan öğrenilecek çok bilgi var.

Doğal degilseniz doganizda kalın

Doğa rehberi Fedai 05325460730