Mennek Kalesi Hyde Antik Şehri

Karacadağ in en yüksek zirvesinde ve orta kısmında en korunakli yerinde kurulan kale ve bu antik kent muhtemel  Hitit çağı yerlesmelerindendir. 20160727_130312Günümüze kadar ulaşan dış ve iç surları kosegenlerinde burçları ve çıkışında yolları hala sapasağlam ayakta. Bugunde olduğu gibi eskidende  en büyük problemin su olduğu kesindir.  Bu amaçla kale çevresinde çok sayıda Sarnıç olma ihtimali vardır.  1907 de bölgeyi ziyaret eden ünlü ajan lavrence nin manevi annesi çölün tacsiz kraliçesi gertrude Bell de bölgede bir çok kazı yapmış ve eserlerimizi yurt dışına kaçırmıştır. 5 metreyi bulan volkanik kayaclarin bloklar şeklinde kesilerek kale ve sur yapılarında nasıl kullanıldığı bugün bile bizi hayretler içinde bırakıyor. Bu yüksek zirve 2030 metre Yeşilyurt kasabası Bağdayli köyünden Ovacık yaylasina çok bozuk bir yol ile ulaşabilirsiniz.  Yayla da su kaynağı mevcut.  1550 metre yükseklikte bulunan Ovacık yaylası geniş ve dağların içinde kalmış muhteşem bir alan. Iç Anadolunun en korunakli ve en buyuk meşe ormanlarını içinde barındıran Karacadağ da Ovacık yaylasina ulaştığınızda gördüğünüz yüksek tepeler aslında bir zamanlar Hititlerin korunakli kaleleri ve askeri yapıları olarak karşımıza çıkacaktır.

20160727_125903Mennek Kalesi ni bir proje kapsamında Ovacık yaylasindan bol miktarda yılkı atlarını gozlemleyerek çok sıcak bir temmuz gününde Kasım Tekeli Arif Solmaz ile birlikte çıktık.  Dağı baştan başa geçtik bir çok sur kale ve şehrin hala muhtesemligine şahit olduk. Menneke cikarken tanıdığımız Guven market sahibi Bayram Aykaç ve ailesi ile güzel sohbet edip bilgilenme ve dinlenme imkanı bulduk.

picsart_11-17-09-29-19
Mennek kalesi

 

Yolunuz düşerse mutlaka güven marketi bulmalisiniz. Hititlerin bilinmeyen kayıp şehirlerinden biri mutlaka Mennek te kurulmuş olmalı.  Mennek yolunda bir cok yeralti yerleskesi de gorebilirsiniz. Dagda vahsi hayvan olarak domuz ve kurt mevcut . Mennek harika bir kent planlamasi ile yapilmis . Buradaki taş ustaligi kullanılan teknoloji muazzam. Tarihsel belgeler bilinir hale gelmeli taninmali ve korunmalıdır.

Doğal degilseniz doganizda kalın

Doğa rehberi Fedai 05325460730